Romano Instituto

Üdvözöljük a Cigányságkutató Intézet honlapján!

Interjúrészletek Daróczi Ágnessel

 

Daróczi Ágnesnek kiemelkedő szerepe van mind a nemzetközi, mind pedig a magyarországi roma polgárjogi mozgalom alakításában, tematizálásában, formálásában. 1972-ben egy betiltott nép betiltott nyelvén szólalt meg és mondott verset a televízió élő közvetítésében, a Ki mit tud?-ban. Nem sokkal később pedig, az 1970-es évek második felében Daróczi Ágnes friss diplomával és a maroknyi roma és nem roma értelmiség hatékony támogatásával (Lakatos Menyhért, Péli Tamás, Kalla Éva, Bársony János is elkíséri a hivatalos zsűrit az első felfedező utakra) megszervezte az Autodidakta Cigány Képzőművészek I. Országos Kiállítását a Pataky Művelődési Központ kiállítótermeiben – ezzel új területen jelentkeztek a roma alkotók. Az első kiállítást egy éven belül harmincöt egyéni és csoportos kiállítás követte.

Ezekről az időkről mesél ebben a videóban Daróczi Ágnes: a kezdetekről, a roma művészet, mint fogalom megszületéséről, a Péli Tamással való munkáról.

 

Amennyiben megvásárolná valamelyik kiadványunkat részleteiben vagy egészben, kérjük, töltse ki a jobbra található űrlapot, és 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.