Legyen február 23-a a romák elleni terrortámadás emléknapja!

2024. márc. 7.

Csatlakozzon ön is Bari Judit és Galyas Éva kezdeményezéséhez!

 

Robi húszéves, felnőtt életének elején, tele reménnyel, tettvággyal. Nemrég megismerkedett valakivel, de szüleinek még nem meri szerelmét bemutatni.

Talán így beszélhetnénk ma Csorba Robikáról, de nem tudunk. Tizenöt éve mindössze ötéves volt, amikor apja karjaiban agyonlőtték az apjával együtt. Gyáva gyilkosai könnyedén eliszkolhattak, mert egy utca legszélső házában élt.

A terroristák pár hónappal korábban és később is öltek, összesen hat magyar embert végeztek ki – Balogh Máriát, Csorba Róbertet, ifj. Csorba Róbertet, Kóka Jenőt, Nagy Tiborné Illés Évát és Nagy Józsefet – valamint több tucatot sebesítettek meg.

Magyarország második világháború utáni legsúlyosabb terrorcselekménye 15 év után feledésbe merült. Mintha meg sem történt volna.

A tatárszentgyörgyi terrorcselekmény egy 2008-ban indult gyilkosságsorozat állomása volt. A tettesek kilenc helyszínen összesen hat embert öltek meg, több tucatot pedig megsebesítettek. Az áldozatok mindannyian cigányok voltak.

Kérjük, hogy legyen a tatárszentgyörgyi terrorcselekmény napja, február 23. a romák elleni terrortámadás emléknapja!

Tatárszentgyörgyön 2009. február 23-án hajnalban egy ötéves kisfiú, Csorba Robika és édesapja, Csorba Róbert is áldozatul esett a rasszista indíttatásból elkövetett gyilkosságsorozatnak. Az ő haláluk évfordulójára szervezett megemlékezést az Idetartozunk Egyesület minden évben, amíg élt Setét Jenő. Setét Jenőt elveszítettük, de az általa elkezdett emlékezést és emlékeztetést kulcsfontosságú folytatni. Nem szabad elfelejteni, hogy milyen veszélyeket hordoz magában a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd elfogadása, és rendszeresen szükséges erre felhívni a polgártársaink figyelmét is.

Szeretnénk, hogy február 23. hivatalos emléknap legyen, és emlékeztetne minket arra, hogy soha többé ne hagyjuk, hogy ártatlan áldozatai legyenek a gyűlöletnek. Ki kell állnunk minden olyan cselekmény ellen, ami polgártársaink elleni gyűlöletre uszít!

Ezért arra kérünk, hogy írd alá a petíciót, és oszd meg ismerőseiddel: